Tuńczyk i pasta wasabi to dość egzotyczne produkty wśród polskich konsumentów, jednak spotykamy się z nimi coraz częściej, na przykład wykonując samodzielnie sushi. Jednak fasola edamame to nadal dla większości składnik nieznany. To zaś nic innego jak świeże strączki ziarna soi. Wygląda jak młody bób, ma lekko słodki smak i jest bogata w błonnik i białko. Poniżej przedstawiamy przepis na prosty i zdrowy lunch, pełen wartości odżywczych i świeżych produktów.
- Garść fasolki edamame (około 100 gr)
- Stek z tuńczyka o grubości 2 cm
- Pasta wasabi
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Rybę umyj, posól i oprósz pieprzem. Następnie natrzyj pastą wasabi – jej ilość uzależnij od stopnia ostrości, jak preferujesz. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i pozostaw na kilkanaście minut, aby ryba się zamarynowała. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, posól ją i wrzuć na wrzątek fasolkę edamamę. Gotowanie powinno trwać krótko, kilka minut, tak aby fasolka pozostała chrupka i zachowała jak najwięcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu przełóż ją do miski z lodowatą wodą – dzięki temu zachowa sprężystość i piękny, zielony kolor.
Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i smaż na większym ogniu tuńczyka po 3 minut z każdej strony. Tuńczyka podawaj z ugotowaną fasolką, a jeśli chcesz przygotować bardziej obfity posiłek dodaj wcześniej ugotowany ryż.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!