Dania kuchni japońskiej cechują się delikatnością, świeżością i atrakcyjną prezentacją. Niemałym więc zaskoczeniem może być fakt, że istnieje japońskie curry – kare raisu, czyli curry z ryżem. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych w domowym zaciszu – i nic dziwnego, jego wykonanie jest proste, szybkie a potrawa wyjątkowo sycąca. Kare raisu to przykład yōshoku, czyli potraw typowych dla kuchni zachodu, które zostały dostosowane do japońskich smaków i gustów kulinarnych.
Japońskie curry zawsze zawiera mięso (drób, wieprzowinę lub wołowinę) i dobrze znane w kuchni europejskiej warzywa takie jak marchew, ziemniaki i cebula. Sekret całej potrawy leży w paście curry, która dodaje się do całej potrawy w odpowiednim momencie. W sklepach można dostać gotową pastę, jednak my podpowiemy, jak wykonać ją samodzielnie, będzie zdrowsza i tańsza.
Już teraz zachęcamy więc do przygotowania sobie rozgrzewającego, japońskiego comfort food, wybieranego łyżką prosto z garnka w chłodne, jesienne wieczory!
[3-4 porcje]
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 100 g marchewki
- 1 łyżka oleju lub masła
- 750 ml wody
pasta karē:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka miodu
Filet z kurczaka kroimy w kostkę (2x2 cm), doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok. Obieramy warzywa i także kroimy je w kostkę podobnej grubości. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso, po chwili dodajemy cebulę. Kiedy się zeszkli wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy i zalewamy całość wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 20 minut pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy pastę. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i smażymy na nim mąkę, ale tylko do momentu, w którym osiągnie ona kremowy kolor. Następnie dodajemy curry, garam masalę, miód i smażymy do połączenia składników, studzimy. Do przestudzonej pasty dolewamy odrobinę wody, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gotującego się wywaru i dalej gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut lub do zgęstnienia. Gotowe! Idealnym dodatkiem jest biały ryż. Potrawa jest bardzo dobra na drugi dzień!
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!