Ta prosta i zdrowa sałatka z zielonego ogórka swoim egzotycznym smakiem uzyskanym dzięki glonom wakame i azjatyckiemu dressingowi przeniesie nas do odległej Japonii. Świeży i chrupiący ogórek połączony z olejem sezamowym może stać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnej mizerii. Sałatka sunomono będzie świetnym dodatkiem do azjatyckich dań lub samodzielną, zdrową przekąską.
- 2-3 łyżki suchych wodorostów wakame
- 1 duży ogórek zielony
- sól do smaku
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki bulionu dashi lub wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- nasiona sezamu (jasnego lub czarnego)
- plastry świeżej papryczki chili
Glony wakame moczymy w wodzie ok. 10 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy je z nadmiaru wody. Ogórka myjemy i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, aby pozostawić część skórki na warzywie – dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Tak obranego ogórka kroimy w cienki plastry w ciemnymi i jasnymi fragmentami skórki. Pokrojonego ogórka przekładamy do miski i solimy a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Łączymy z glonami wakame.
W misce mieszamy składniki dressingu – ocet, bulionu lub wodę, cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Sosem polewamy ogórki z wakame. Sałatkę schładzamy chwilę w lodówce. Przed podaniem posypujemy nasionami sezamu i papryczką chili.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!