CIASTO
makaron OYAKATA (ja wybrałam Miso, ale równie dobrze sprawdzą się Japoński Klasyczny oraz Japońska Wołowina)
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki wrzątku
szczypta soli
FARSZ
150 g mielonej wieprzowiny
100 g kapusty pekińskiej
1 mała cebulka
szczypiorek
saszetka z przyprawą OYAKATA Miso
imbir
pieprz, sól i cukier według uznania
DODATKOWO:
wrzątek
olej sezamowy
sos sojowy
Makaron OYAKATA dokładnie kruszymy, aby uzyskać mąkę. Szybkim sposobem wstępnie połamany makaron zamknąć w woreczku strunowym i przejechać po nim kilkukrotnie wałkiem. Pokruszony makaron przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto aż do momentu, gdy nie będzie się kleić do ręki, a w konsystencji będzie przypominać ciasto na pierogi. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub wody. Gotową masę odstawiamy na 10 min. W czasie, gdy ciasto odpoczywa zajmujemy się farszem. Do mięsa dodajemy posiekane drobno kapustę, cebulkę i szczypiorek, starty imbir oraz saszetkę z przyprawą OYAKATA. Masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 10 cm. Nakładamy farsz i formujemy pierożki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego. Pierożki podsmażamy tylko z jednej strony przez 2 min. Następnie dolewamy na patelnię wrzątku tak, aby pierożki były w niej zanurzone do połowy i czekamy aż woda wyparuje. Na koniec ponownie dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego i podsmażamy pierożki z wcześniej zarumienionej strony przez ok. 2 min, aby nabrały złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!