1 danie OYAKATA Japoński Klasyczny
200 g sera gouda
150 g sera mozzarella
100 g kiełbaski chorizo
1 jajko
pół papryczki chili
1 łyżka oliwy
2 łyżki mąki typu 500
szczypior
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo, po 5 min dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili - po kolejnych 2 min wrzucamy całość do naczynia np. miski. Przyrządzamy danie OYAKATA zgodnie z instrukcją i dodajemy do miski z chorizo i chili. Do całości dorzucamy jedno surowe jajko, starty żółty ser i porwaną mozzarellę a następnie szczyptę soli i pieprzu, dodajemy mąkę i drobno posiekany szczypior. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki w zwilżonych dłoniach (nasza masa nie będzie przywierać do palców). Kulki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju przez około 2,5 min - do momentu gdy nasze kulki nabiorą złotego koloru. Podajemy ciepłe. Do naszych kuleczek idealnie pasuje sos sweet chili.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!