DANIE
2 dania OYAKATA Japońska Wołowina o smaku Wasabi
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
300 g mięsa mielonego
papier ryżowy
olej
marchewka
1/3 selera
1 pietruszka
1 cebula
sól himalajska
pieprz
SOS
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
5 łyżek sosu rybnego
1/2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
kilka łyżek wody
DANIE
Makaron z dania zalewamy z wrzątkiem i czekamy aż zmięknie. Dodajemy saszetki z dań. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obieramy. Na grubych oczkach ścieramy warzywa i mieszamy ze sobą. Warzywa podsmażamy a następnie odkładamy na bok. Mięso smażymy i mieszamy z warzywami i z daniami OYAKATA. Dodajemy jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Mieszamy. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Na namoczony papier nakładamy farsz i zwijamy. Sajgonki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
SOS
Czosnek ucieramy z chilli na gładką masę. Dodajemy sos rybny i wodę. Mieszamy. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczania się cukru. Dolewamy sok z cytryny. Jeżeli sos jest zbyt rybny, dolewamy więcej wody.
Autor przepisu: Aneta Gwiner
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!