Słowo ramen pochodzi z języka chińskiego i oznacza makaron z mąki pszennej będący głównym dodatkiem do esencjonalnego rosołu. Ramen to jednak coś więcej niż zupa. To całe danie, którego bazę stanowi bulion, najczęściej wieprzowy. Oprócz wspomnianego makaronu do ramenu dodaje się owoce morza, mięso (także w formie pulpetów), świeże warzywa, zioła, wodorosty czy jajko ugotowane tak, aby żółtko pozostało płynne. Najczęściej danie przyprawia się sosem sojowym, ale można także pastą miso – jest to osobny rodzaj ramenu miso-ramen i taką wersję przedstawimy w poniższym przepisie.
Nie istnieje jeden przepis na ramen, każdy może wymyślić własną recepturę bazując na ogólnych zasadach. Możemy jednak wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów ramenu, w tym miso-ramen, przyprawiony pastą miso, który stał się inspiracją dla poniższego przepisu.
1 zupa OYAKATA Miso
pół marchewki
pół białej rzodkiewki
jedna zielona cebulka
dwa liście kapusty
trzy kawałki małej dyni (długości ok. 3 cm)
ok. 20 g tofu
jedno jajko
dwie łyżeczki zmielonego prażonego sezamu
dwie łyżki pokrojonego w kostki boczku
jedna łyżka pasty miso
400 ml wody
50 ml mleka
przyprawy wg uznania
Ugotuj makaron, odsącz i odstaw na później. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój kapustę i zieloną cebulkę w 3 cm paski. Obieraczką do warzyw obierz wiórki marchewki i białej rzodkiewki. Pokrój dynie w kawałki grubości 0.5 cm. Pokrój tofu w 1 cm kostkę Ugotuj warzywa zaczynając od najtwardszych (dynia, kapusta, rzodkiew, marchewka). Ugotuj jajko na twardo, obierz i przetnij na pół. Usmaż boczek.
Zagotuj 400 ml wody. Kiedy woda wrze, dodaj przyprawy z paczki OYAKATA Miso Ramen, zmniejsz ogień na średni i dodaj 50 ml mleka, wymieszaj. Dodaj zmielony prażony sezam oraz pastę miso. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy wg uznania (np. chili).
Makaron wyłóż makaron na dno miseczki. Dodaj warzywa, jajko, tofu oraz boczek. Zalej zupą. Wierzch posyp zieloną cebulką.
Autor przepisu: Devon Monkata
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!