makaron japoński klasyczny OYAKATA
220 g mielonej wołowiny
pomidor
1 mała czerwona cebula
1 mała biała cebula
ząbek czosnku
2 plastry sera tostowego
kilka pikli z ogórka
4 plastry boczku wędzonego
1 jajko
garść rukoli
3 łyżki keczupu
2 łyżki majonezu
chili
sól, pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
Makaron przygotowujemy zgodnie ze sposobem wskazanym na opakowaniu. Dodajemy do niego sos i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego roztrzepane jajko i mieszamy. Przygotowujemy 4 małe miseczki i wykładamy je folią, pozostawiając trochę na brzegach. Do tak przygotowanych miseczek wkładamy makaron, przykrywamy go folią, obciążamy go czymś ciężkim i dociskamy, aby powstała „bułka” o ścisłej strukturze, po czym miseczki z makaronem wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Plastry boczku podsmażamy na patelni aż będą rumiane. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zaś pikle i pomidora w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek i krótko mieszamy, następnie dodajemy formujemy z niego dwa burgery, po czym oprószamy je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Burgery smażymy na rozgrzanym oleju około 3-4 min z każdej strony. Gdy burgery będą już prawie gotowe, na każdego z nich kładziemy plaster sera tostowego, a gdy się rozpuści zdejmujemy już burgery z patelni. Na tą samą patelnię, na której smażył się boczek, wlewamy trochę oleju i smażymy uformowane porcje makaronu aż będą rumiane (przy wyciąganiu makaronu z miseczek trzeba zachować ostrożność, żeby nasze „bułki” się nie rozpadły”). Makaron smażymy z dwóch stron, delikatnie przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy jedna będzie już zrumieniona. Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy majonez z keczupem i doprawiamy do smaku chili. Na talerzu układamy jedną porcję makaronu, na nim układamy kilka liści rukoli, łyżkę sosu, plastry smażonego boczku, cebulę, następnie burgera wołowego, na to plaster pomidora i plasterki ogórka i na wierzch kładziemy kolejną porcję makaronu. Dekorujemy listkami rukoli.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!